KNHB Nieuwsbrief Sportiviteit en respect
10 april 2019

Geeft deze onderstaande Nieuwsbrief ideeën of wil je reageren, mail naar [email protected]

 

Nieuwsbrief Sportiviteit & Respect maart 2019


De tweede helft van het seizoen is in volle gang. Dit zorgt voor spannende ontknopingen in de competitie. Wie wordt er kampioen, wie weet zich te handhaven en wie degradeert. De spanningen lopen daarbij soms hoog op bij spelers, begeleiders, coaches én (fanatieke) ouders langs de lijn. Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar dat is niet het enige waar het om draait, het gaat om plezier in hockey, dan is het ook een sport die we willen blíjven doen!

We horen steeds vaker dat trainers worstelen met kinderen die niet luisteren, een grote mond opzetten en elkaar pesten. Kinderen die stoppen omdat trainers en coaches niet goed weten hoe ze deze problemen moeten verhelpen. En andersom goedwillende ouders die training geven en coachen, haken af omdat ze met hun handen in het haar zitten en het plezier verliezen.

In deze nieuwsbrief kun je lezen hoe we jouw vereniging hierbij kunnen ondersteunen. De KNHB biedt diverse workshops aan die specifiek gericht zijn op trainers, coaches en ouders. Daarnaast zijn er diverse goede praktijkvoorbeelden van verenigingen die je kunnen inspireren om sportief gedrag op en rond het veld te stimuleren.


Blauwe kaart
De blauwe kaart is een voorbeeld van zo’n ‘good practice’. Hdm is hier anderhalf jaar geleden mee gestart en inmiddelshebben ruim 130 verenigingen dit initiatief opgevolgd om sportief gedrag van hun tegenstander te belonen. De blauwe kaart gaat als een lopend vuurtje door hockeyend Nederland. Deze week bereikte de blauwe kaart van de Goudse Mixed Hockey Club (GMHC) de krant. In dit artikel van het AD is te lezen dat de wethouder Sport van de gemeente Gouda trots is op GMHC en gaat kijken of dit voor alle Goudse sportverenigingen uitgerold kan worden.
Wil jouw vereniging ook dat ouders, trainers en spelers met een positieve gedachte naar de wedstrijd gaan kijken? Stuur dan een mail naar [email protected] met het logo van jouw vereniging (EPS of PDF) en vermeld daarin de naam van de vereniging én jouw adres. Je ontvangt dan gratis 100 blauwe kaarten. Extra kaarten bijbestellen kan tegen een gereduceerd tarief.
Bekijk hieronder het promofilmpje hoe je het beste te werk kunt gaan.

E-module ‘Een beetje opvoeder’ (voor trainers/coaches)
Zoals eerder gezegd, komt bij coachen en training geven van kinderen ook een beetje opvoeden om de hoek kijken. Hoe motiveer je kinderen? Hoe zorg je dat ze luisteren en meewerken? Hoe ga je om met lastig gedrag en emoties van de kinderen en hun ouders. En hoe kun jij als coach of trainer het beste uit jezelf halen én uit de kinderen met wie je elke week op het veld staat? Daarbij helpt deze online workshop jou. Deze cursus die je makkelijk thuis en in je eigen tijd kunt doen, geeft je nuttige theorie en vooral praktische tips en opdrachten. Zo kun je alles direct op het veld en in de praktijk brengen en snel resultaat zien. Dat maakt training geven en coachen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Voor jou en voor de kinderen.
Interesse? vraag hier gratis inlogcodes aan voor jouw (beginnende) trainers en coaches.

Het is ook mogelijk om deze workshop ‘klassikaal’ op de club te organiseren in combinatie met de online module. Dit vergroot de (ouder)betrokkenheid waardoor de trainers/coaches nog gemotiveerder aan de slag te gaan én van elkaar leren. Belangstelling? Stuur een mail naar [email protected]en vraag de workshop aan. De workshop kost €300,-.
Bekijk hieronder het sfeerfilmpje.


Workshop: Lang leve de Sportouder
(voor ouders)
Hoe kun je als vereniging het beste omgaan met té fanatatieke ouders? Hoe maak je deze ouders bewust van hun rol en de impact van hun gedrag op de kinderen? "Lang Leve de Sportouder" biedt hier oplossingen voor! In de workshop gaan we met de ouders in gesprek over de beleving van kinderen en hoe je dit nog leuker kan maken. We hebben een spel ontwikkeld waarbij kinderen voor of na een training (anoniem) op kaartjes kunnen schrijven wat zij leuk en minder leuk vinden om te horen van hun ouders. In de workshop wordt dit teruggekoppeld aan de ouders waardoor zij beter inzicht krijgen wat het effect is van hun gedrag op het spelplezier van hun kinderen. Vervolgens is het makkelijker om met elkaar afspraken te maken over gewenst en ongewenst gedrag en hoe je elkaar hierop aanspreekt langs de lijn.
Wil jij ook positieve en betrokken ouders op de club? Stuur dan een mail naar [email protected] en vraag de workshop aan. De workshop kost €250,-
Klik hierom het spel en de invulkaartjes gratis te downloaden.

 Benieuwd naar de reacties van verenigingen die de workshop ‘Lang Leve de Sportouder’ hebben gevolgd? Hieronder kun je een aantal reacties van ouders lezen.

"We kregen een rode, gele en groene kaart die wij omhoog moesten steken terwijl er wat stellingen werden opgenoemd. Bijvoorbeeld: "je kan veel beter” of "waar ben je nou mee bezig!” en "schreeuwen tijdens een wedstrijd is niet de bedoeling”. Dat was dus rood. Het was grappig om te zien dat dit bij veel ouders verschillend was.

"Uit de kaarten die onze kinderen hadden ingevuld, bleek dat wij als ouder eigenlijk alleen maar aanwezig hoeven te zijn en dat we ons eigenlijk het liefst niet met het spel moeten bemoeien want daar is de coach of scheidsrechter voor. Kinderen zeggen dan vaak:"mam of pap, zeg maar niets want je hebt er echt geen verstand van”. Een tip was om de kinderen met humor aan te spreken”.

"Ik vond het leuk en nuttig om te horen hoe andere ouders over bepaalde situaties dachten en daarop reageerden. Maar bovenal met een clubje bezig te zijn met dezelfde insteek: kinderen gelukkig zien en plezier hebben in het spelletje”.

https://hockey.nl/wp-content/uploads/2015/11/Shell-NK-7-1200x600.jpg

 

Sportiviteit & Respect ambassadeur van je vereniging

Wij hebben graag met elke vereniging direct contact met de bestuurder, commissielid of andere contactpersoon die zich bezig houdt met sportiviteit & respect. Wij noemen deze persoon de S&R ambassadeur van een vereniging. Wanneer wij deze ambassadeur niet hebben houden wij contact met de secretaris. Mocht er een nieuwe S&R ambassadeur zijn aangesteld dan is onze vraag om deze gegevens aan te passen in het ledenadministratiesysteem zodat wij de juiste personen benaderen met nieuws en ontwikkelingen omtrent S&R.

Een spannend en vooral sportief vervolg van het seizoen gewenst!

Met vriendelijke groet,

Carolien Snieders
Sportiviteit & Respect
T +31 (0)30 3077 611


terug naar vorige scherm

Vandaag jarig

Dieke Severijns

Marijn Verhoeven

Agenda

22-9 Scheidsrechtersexame

10-11 Scheidsrechtersexame

Bijeenkomst aanvragen

Wedstrijden

Team resultaten

Stersponsoren