Hoe komen de teams voor volgend seizoen tot stand?
16 mei 2020

Het is ieder jaar weer een spannend moment, de samenstelling van de nieuwe teams. Ook merken we dat er ieder jaar weer veel vragen zijn hoe de teamindeling tot stand is gekomen. Vanuit MHC Goirle streven we al enkele jaren naar een zo objectief mogelijk systeem om de teams in te delen. In onderstaande tekst lichten we dit systeem graag toe. We gebruiken hiervoor een 4 stappen systeem.

Voor de junioren (A t/m D):

·       Stap 1: Verzamelen input

Zoals elk seizoen – en dus ook dit seizoen – zijn de spelers/speelsters beoordeeld door hun trainer(s) en/of coach(es). Daarbij worden de spelers/speelsters beoordeeld op hockeytechnische zaken (tecniek/tactiek), maar ook zaken zoals fysiek, inzet en motivatie. Op basis van die beoordelingen (op basis waarvan de speler/speelster per onderdeel een aantal punten ontvangt), volgt een sortering (een ranking) van de speler binnen het team. Bestaat het team uit 15 spelers/speelsters dan staat de speler/speelster met de meeste punten op positie 1 en de speler/speelster met de minste punten op positie 15. Vervolgens ontvangt de speler/speelster op basis van de positie binnen het team een bepaald aantal punten. Samen met het aantal punten dat een team vanuit de KNHB krijgt (afhankelijk van welk niveau het team speelt en in welke klasse dit team speelt) komt daar een aantal gewogen punten per speler uit. De zogenaamde "spelersscore”

·       Stap 2: voorlopige team indeling

Op basis van die spelersscore worden de spelers/speelsters per leeftijdscategorie (A t/m D) ‘gerankt’. Op basis van die ranking in combinatie met de juiste verdeling van eerste en tweede jaars komt de voorlopige teamindeling tot stand. Simpel gezegd zijn binnen een bepaalde leeftijdscategorie in beginsel dan de eerste 15 gerankte spelers/speelsters team 1, de volgende 15 spelers/speelsters team 2 enz.   

·       Stap 3: Toetsen

Die voorlopige teamindeling wordt onder leiding van de teamcommissie vervolgens besproken tussen de trainer(s) en/of coach(es) van dit seizoen en de trainer(s) en/of coach(es) van het komende seizoen. Daarbij wordt de conceptteamindeling besproken, waarbij spelers/speelsters, positie en persoonlijkheid van de speler/speelster de revue passeren. Er vindt dus nadrukkelijk een warme overdracht plaats. Aangezien dit seizoen de spelers/speelsters enkel over de eerste helft van het seizoen zijn beoordeeld (waarbij dat normaliter 3 x per seizoen gebeurd) is dit overleg voor dit seizoen des te belangrijker.  

·       Stap 4: Definitieve vaststelling

Op basis van dat overleg wordt de definitieve teamindeling vastgesteld en gecommuniceerd. Gezien het uitgebreide traject dat hieraan vooraf is gegaan zijn mutaties op deze indeling zeer zeldzaam.  

Voor de Jongste Jeugd

Bij onze jongste jeugd gaat de teamindeling iets anders in zijn werk. Dit ook in lijn met de protocollen vanuit de KNHB waarbij meer aansluiting wordt gezocht bij spelplezier en intrinsieke motivatie. Deze spelers/speelsters worden ook niet ‘officieel’ beoordeeld op bovenstaande punten, maar worden hoofdzakelijk op basis van input trainer(s) en/of coach(es) ingedeeld. Daarbij wordt onder meer gekeken naar inzet, ambitie en drive. De trainer(s) en/of coach(es) van de teams worden hierbij meer dan nadrukkelijk betrokken.

Over deze procedure is reeds vanuit de Jongste Jeugd Commissie een mailing aan de coaches verzonden.   


terug naar vorige scherm

Vandaag jarig

Marleen Schutter

Julia Smeets

Agenda

22-4 Koningsspelen BS De

Bijeenkomst aanvragen

Wedstrijden

Team resultaten

Stersponsoren