Lintje voor Marianne Smarius
27 april 2012

Vrijdagochtend 27 april 2012, is Marianne Smarius (62) koninklijk onderscheiden; o.a. voor haar verdiensten voor onze club.

Marianne was gedurende 31 jaar wedstrijdsecretaris en vanaf de oprichting van de club een betrokken en stuwende kracht in onze vereniging.

Voor de ‘niet – insiders’: Marianne behoort tot een van de meest prominente hockeyfamilies binnen onze club. De familie Smarius is niet weg te denken bij MHC. Zij vervulden en vervullen een belangrijke rol in het verenigingsleven.

Na zo’n lange tijd vond Marianne echter het moment aangebroken om het stokje bij aanvang van seizoen 2011-2012 over te dragen aan een jongere generatie. Dit alles, in combinatie met nog enkele andere maatschappelijke taken, was voor het MHC bestuur aanleiding om haar voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding. De voordracht werd gehonoreerd en Burgemeester Machteld Rijdorp reikte haar in het Cultureel centrum Jan van Besouw de onderscheiding uit. Wij als MHC hebben er nu een ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’ bij !

 

Een ‘dame van stavast’;

In het begin van haar loopbaan als wedstrijdsecretaris werd er nog gespeeld op natuurgras. Dat gaf heel veel extra werk omdat er erg vaak moest worden afgelast. Coaches en tegenstanders moesten worden ingelicht. Altijd onder tijdsdruk. Als een heel thuisprogramma uitviel (bv. 15 wedstrijden) gaf dat minimaal 30 telefoontjes. En natuurlijk was men niet altijd bereikbaar, ook niet via mobiele nummers.

 

Als heel vroeg in de morgen de allerkleinsten moesten spelen heef ze misschien wel eens enkele wedstrijden niet helemaal terecht afgelast. Ze vond het dan gewoon te koud voor de kleintjes. Ook voor de ouders overigens.

De laatste jaren ging alles via internet. Veel makkelijker natuurlijk maar dat vond ze eigenlijk niet zo leuk. Voorheen had je namelijk wekelijks alle wedstrijdsecretarissen uit de regio aan de lijn. Dat gaf wel een band.

 

Toen de junioren commissie nog niet functioneerde als nu was ze ook verantwoordelijk voor de indeling van de Goirle teams in de competitie. Op de zogenaamde ‘Perzische markt’ (het woord zegt al genoeg) kon iedere club zijn voorkeuren bekend maken. Legendarische avonden waar die verenigingen die het hardst riepen met de beste resultaten thuis kwamen. Dat konden we gelukkig wel aan Marianne over laten. Zij kende de klappen van de zweep.

 

De hockeybond deelt boetes uit voor fout ingevulde, of te laat ingeleverde wedstrijdformulieren. Die moeten namelijk altijd op zondag voor 18:00 uur op de bus.

Goirle is echter meerdere keren vermeld als vereniging met de minste boetes.

Als een formulier niet op tijd binnen was bij Marianne dan belde ze de coach en krijg hij 5 minuten de tijd om hier alsnog voor te zorgen. Al lag hij in bed.

 

Marianne probeerde bij het indelen van de wedstrijden iedereen gelijk te behandelen. Slechts indien het bestuur uitdrukkelijk eiste dat de eerste teams op het 1e veld en op een vast tijdstip speelde, deelde ze de wedstrijden conform deze eisen in.

Ook al was ze het daar niet altijd mee eens. "Iedereen betaald dezelfde contributie en het is voor niemand leuk om als laatste team te spelen.”

 terug naar vorige scherm

Vandaag jarig

Krijn van Dolderen

Agenda

10-11 Scheidsrechtersexame

Bijeenkomst aanvragen

Wedstrijden

Team resultaten

Stersponsoren